Felaktigt lösenord, pröva igen.

Julkaka

14.12.2014

Trots att hälften av det översta lagret läckte ut i kylskåpet blev glöggkakan riktigt fin :)  Helt ätlig var den också, fast det enligt mig inte skulle vara nödvändigt med så mycket gelatin, och jag kunde konstatera att philadelphia nog är godare än Pirkka-färskost.

Recept:

Botten:

150g Pepparkakor

75g Margarin eller smör

Fyllning:

4 gelatinblad

2dl Vispgrädde

200g Naturell färskost

1dl Florsocker

½tsk kanel

½tsk kardemumma

1 apelsin,det rivna skalet och 3msk av saften

Ovanpå:

4 gelatinblad

1dl vatten

3dl glöggkoncentrat

Gör så här:

1. Krossa pepparkakorna, smält fettet och blanda ihop med pepparkakorna. Tryck ner pepparkaksblandningen i en form med löstagbara kanter (gärna med bakplåtspapper i!).

2. Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 10 minuter.

3. Vispa grädden. Blanda florsockret och kryddorna med färskosten. Vänd ner grädden.

4. Hetta upp apelsinsaften och blanda i de urkramade gelatinbladen. Låt blandningen svalna något och blanda sedan med resten av fyllningen. Bre ut fyllningen över bottnet och låt stå i kylskåp tre timmar.

5. Låt geltinbladen ligga i kallt vatten 10 minuter.

6. Hetta upp vattnet och blanda i de urkramade gelatinbladen.

7. Låt svalna en stund och häll sedan gelatinblandningen i en tunn stråle i glöggen under omrörning.

8. Låt svalna en aning och häll sedan försiktigt glöggblandningen ovanpå kakan, så att ostfyllningen inte blandas.

9. Låt kakan stelna minst fyra timmar i kylskåp. Dekorera gärna med kanelstänger.

Kommentera (1)
10.01.2015 01.46.48 samu om nom

+ Följ

Följ Esters Blogg


Få mail för varje nytt inlägg


3 andra följare