Julkaka |
14.12.2014 |
Trots att hälften av det översta lagret läckte ut i kylskåpet blev glöggkakan riktigt fin :) Helt ätlig var den också, fast det enligt mig inte skulle vara nödvändigt med så mycket gelatin, och jag kunde konstatera att philadelphia nog är godare än Pirkka-färskost. Recept: Botten: 150g Pepparkakor 75g Margarin eller smör Fyllning: 4 gelatinblad 2dl Vispgrädde 200g Naturell färskost 1dl Florsocker ½tsk kanel ½tsk kardemumma 1 apelsin,det rivna skalet och 3msk av saften Ovanpå: 4 gelatinblad 1dl vatten 3dl glöggkoncentrat Gör så här: 1. Krossa pepparkakorna, smält fettet och blanda ihop med pepparkakorna. Tryck ner pepparkaksblandningen i en form med löstagbara kanter (gärna med bakplåtspapper i!). 2. Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 10 minuter. 3. Vispa grädden. Blanda florsockret och kryddorna med färskosten. Vänd ner grädden. 4. Hetta upp apelsinsaften och blanda i de urkramade gelatinbladen. Låt blandningen svalna något och blanda sedan med resten av fyllningen. Bre ut fyllningen över bottnet och låt stå i kylskåp tre timmar. 5. Låt geltinbladen ligga i kallt vatten 10 minuter. 6. Hetta upp vattnet och blanda i de urkramade gelatinbladen. 7. Låt svalna en stund och häll sedan gelatinblandningen i en tunn stråle i glöggen under omrörning. 8. Låt svalna en aning och häll sedan försiktigt glöggblandningen ovanpå kakan, så att ostfyllningen inte blandas. 9. Låt kakan stelna minst fyra timmar i kylskåp. Dekorera gärna med kanelstänger. Kommentera (1)
10.01.2015 01.46.48
samu
om nom
|